Det brinner kraftigt i ett flerfamiljshus i centrala Malmö. Foto: Ninni Mikael

Brand i flerfamiljshus i Malmö släckt

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på tisdagen började det brinna i ett flerfamiljshus på Smedjegatan i centrala Malmö. Senare på kvällen var den släckt. En man i 65-årsåldern fick föras till sjukhus med lindriga rökskador. Alla boende i fastigheten evakuerades, men de flesta kunde återvända hem igen. Polisen utreder nu händelsen som allmänfarlig vårdslöshet.

Larmet om branden kom klockan 12:35.

– Det började brinna på en balkong och spred sig sen upp till vinden, säger Anders Liljeberg, larmbefäl på räddningstjänsten Syd.

Vad som gjorde att det började brinna på balkongen är oklart, men händelsen utreds som allmänfarlig vårdslöshet.

Ramlade ner bråte

– Vi knackade systematiskt på hos alla boende och bad dem lämna sina lägenheter, säger Katarina Rusin, presstalesperson vid polisensledningscentral.

Enligt polisen gjorde branden så att det ramlade ner en del bråte på innergården, därför försökte polisen få bort alla människor så att räddningstjänsten kunde jobba på platsen.

Öppnade lokal

De som fick lämna sina hem i det brinnande huset samlades upp vid korsningen Nikolaigatan och Slöjdgatan. Malmö stads krisstödjare öppnade en lokal i närheten för de evakuerade.

– De var få som kom hit till lokalen, säger Beatrice Eriksson, Malmö Stads krisstödssamordnare.

Hon berättar att de flesta kunde återvända till sina lägenheter vid sju på tisdagskvällen, men enligt polisen är det fortfarande avspärrat på en del platser vid flerfamiljshuset som teknikerna ska undersöka när det svalnat.

Ingen misstänkt

– Man misstänker att någon genom oaktsamhet har orsakat den här branden, säger Sara Andersson, polisens presstalesperson.

Det finns dock ingen misstänkt i nuläget.

Branden kunde senare under kvällen släckas, men räddningstjänsten kommer att ha en brandbil på plats under natten för att säkerställa att det inte börjar brinna igen. I morgon bitti gör man en ny bedömning av läget.

– Det har varit en väl genomförd insats, säger Joel Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Flera enheter från räddningstjänsten är på plats för att släcka branden. Foto: Läsarbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.