Moskén efter branden Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Misstänkt brandattentat mot moské

Uppdaterad
Publicerad

En moské i Eslöv började under natten mot måndagen att brinna. Misstanke finns om att branden är anlagd, och Säpo har kopplats in i utredningen.

03.15 fick räddningstjänsten larmet om branden. Enligt Räddningstjänsten pekar mycket på att någon kastat in brandfarlig vätska i lokalen, varpå branden fått snabb spridning.

Men räddningskåren har sina lokaler inte långt ifrån moskén och var därför snabbt på plats och kunde hindra att branden fick stor spridning. Ingen av de närboende behövde heller evakueras. Platsen är nu avspärrad av polis i avvaktan på teknisk undersökning.

När imamen Samir Muric i Islamska kulturföreningen i Eslöv var på väg till morgonbönen i moskén möttes han av polisavspärrningar.

– Jag är bedrövad och chockerad över att man kan tänka sig att göra en sådan här grej, säger han till SVT Sydnytt.

Eslövs källarmoské ligger i en källarlokal på Vålarödsvägen i utkanten av Eslöv.

Flera attentat under hösten

Moskén har varit utsatt för skadegörelse flera gånger den senaste tiden. Under allhelgonahelgen slogs källarfönster sönder och flaskor med alkohol hade kastats ner på golvet.

Bara ett par veckor senare var det dags för en ny skadegörelse. Även då slogs fönstren sönder och skylten klottrades ner.

Imamen Samir Muric sa under söndagen till Sydnytt att församlingen ställer sig frågande till attentaten:

– Varför gör man så här mot oss efter alla år vi varit i Eslöv, vi har varken ställt till problem för Sverige, Eslöv som kommun eller våra grannar?

”Helt oacceptablet”

Kommunalrådet Johan Andersson (S) väcktes mitt i natten för att bli informerad om branden.

– Det som hänt gör mig arg och det är helt oacceptabelt. Det här är dels ett hot mot enskilda människor i deras hem, dels ett allvarligt dåd mot en religiös byggnad, säger han till TT.

Krisgrupp samlas

En krisgrupp i Eslövs kommun samlas nu för att bilda sig en uppfattning om läget, ta kontakt med föreningen och lugna oroliga boende i området.

Ingen människa skadades vid eldsvådan. Om det fanns några vittnen i närheten var oklart tidigt i morse.

Moskén, som ligger i utkanten av Eslöv, har utsatts för flera attentat under hösten. Bland annat har rutor krossats och fasaden sprejats med färg.

På juldagen befann sig 70 personer i en moské i Eskilstuna när byggnaden började brinna kraftigt. Alla lyckades ta sig ut, men fem personer fick föras till sjukhus.

Händelsen rubriceras fortfarande som mordbrand men än har polisen inte kunnat fastställa huruvida branden var anlagd eller inte. 50 personer har hörts om branden, men ingen har kunnat gripas. Ingen brandfarlig vätska har heller hittats i lokalen.

Säkerhetspolisen (Säpo) är med och bistår i utredningen.

– Vi ser om det kan röra sig om ett politiskt motiverat brott, säger pressekreterare Fredrik Milde

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer