Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En eldhärjad skoltoalett på Johannesskolan i Malmö, som drabbats av flera mindre anlagda bränder i år. Foto: Malmö Stad

Bränder anlagda av elever har ökat kraftigt på Malmös skolor

Publicerad

Skolor har behövt utrymmas, ibland flera gånger samma dag, och räddningstjänsten har behövt rycka ut upprepade gånger. Mellan första mars och 18 april i år polisanmäldes 12 mindre bränder på sju olika skolor i Malmö, som alla misstänks vara anlagda av elever.

– Det innebär dels en otrygghet för skolpersonalen och det innebär en del onödiga kostnader, inte minst egendomsskador, säger Malmö stads sektionschef Demir Kolenovic.

Dyr rutinändring

Antalet invändiga bränder som är anlagda av elever har ökat kraftigt och enligt Demir Kolenovic har räddningstjänsten gjort ett femtontal utryckningar de senaste månaderna, som kostar omkring 14 000 kronor vardera.

– Generellt sett så brukar det vara falska larm men sen de här invändiga bränderna började så har vi ändrat vår rutin, säger Demir Kolenovic.

Sedan ökningen i bränder rycker räddningstjänsten alltså ut även när endast en branddetektor har larmat på skolan.

Orsaken bakom är oklar

Anledningen bakom bränderna ser ut att vara en trend på sociala medier, specifikt tiktok, menar Demir Kolenovic.

– Det vår personal har snappat upp i samband med platsbesök är att man tror att det kan vara en trend i sociala medier. Vi vet att på kort tid har det varit liknande och upprepade invändiga bränder på ett flertal skolor.

Är ni säkra på det?

– Nej, det är vi inte. Det är via ryktesspridning.

Låsa toaletter ny åtgärd

Det ökade antalet bränder har lett till att skolorna vidtagit en rad åtgärder.

– Räddningstjänsten har hjälpt skolorna med konsekvenssamtal med eleverna, man har informerat vårdnadshavare och även tillsatt rastvakter för att öka tryggheten bland eleverna. Vissa skolor har också låst vissa toaletter, säger Demir Kolenovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.