Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brist på fotbollsplaner i Malmö tvingar föreningar till att tacka nej till nya medlemmar. Hör Ola Moberg, ordförande BK Olympic, berätta mer. Foto: TT/SVT

Brist på fotbollsplaner i Malmö – föreningar kämpar om träningstider

Publicerad

I Malmö tampas idrottsföreningar om träningstider på grund av brist på fotbollsplaner. Detta har resulterat i att flera klubbar tvingas till att tacka nej till nya medlemmar.

Fotbollsklubben BK Olympic i Malmö möter ett stort tryck på sin ungdomsverksamhet. I nuläget har de vissa åldersgrupper med uppemot 80 barn på träningarna.

– Det är ett problem i Malmö som har vuxit de senaste åren. Det har skett en förtätning i staden, men ingen utveckling av våra idrottsplatser och byggena har inte hängt med, säger Ola Moberg, ordförande BK Olympic.

Enligt Fotbollsklubbarnas samorganisation i Malmö har flera klubbar, däribland BK Olympic, tvingats säga nej till barn och ungdomar som vill börja spela fotboll. Orsaken är bristen på fotbollsplaner.

Drar ut på tiden

I Malmö finns det för tillfället 50 planer och på sikt är målet att det ska byggas ytterligare tio, enligt fritidsdirektören Thomas Hermansson.

Uppdraget skulle ha genomförts mellan åren 2022 och 2024, men väntas ta ytterligare två år.

Ska fasa ut plast

Upphandlingar, val av rätt platser samt behov av att ersätta konstgräsgranulat av plast med miljövänliga alternativ ligger bakom förseningen. Syftet är att fasa ut mikroplaster från samtliga fotbollsplaner.

– Jag kan hålla med om att det i vissa fall tagit lång tid. Vi har ett stort antal planer som håller på att byggas och parallellt med detta så har vi ett arbete med att förbättra de befintliga planerna. Håll ut, det kommer att bli bättre, säger Thomas Hermansson, fritidsdirektör på Malmö stads fritidsförvaltning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.