Åsa Lohman jobbar på Mattias Esperts grisgård i Klagstorp. Foto: SVT

Stor brist på grisskötare i Skåne

Publicerad

De senaste åren har det varit brist på personer som vill jobba som grisskötare. Bristen har varit så påtaglig att det nu startas en grisskötarutbildning till hösten för att locka fler till yrket.

– Initiativet kommer från oss, Sveriges grisföretagare, för vi har kämpat väldigt länge med att få personal, säger Mattias Espert som är grisföretagare.

Mattias arbetar på en gård i Klagstorp utanför Trelleborg. Han har även en annan gård på Österlen och sammanlagt föder han upp cirka 90 000 grisar om året. Totalt jobbar det 25 grisskötare på hans två gårdar, men det är inte alltid jättelätt att lyckas rekrytera passande personal, förklarar han.

– Lantbruksgårdarna blir större och större och därför krävs det mer nu, men inte bara kunskap. Man måste ha ett gediget intresse och ett engagemang med sig. Har man inte det kan det bli svårt. Resten kan jag lära dem, säger Mattias Espert.

Som grisskötare har man som huvudansvar att se till att grisarna mår bra. Man fyller på foder och ser till att grisarna håller sig friska.

”Skulle aldrig kunna tänka mig att jobba med grisar”

Att rekrytera hästskötare är inte att alls lika svårt, enligt arbetsförmedlingen. Åsa Lohman har jobbat som hästskötare i 12 år och hade bara sökt jobb som det hos arbetsförmedlingen. Men för drygt ett halv år sedan ringde de henne och tyckte att hon skulle kunna testa jobbet som grisskötare.  

– Jag har alltid sett mig som en hästtjej och hade aldrig tänkt att jag någonsin skulle jobba med grisar. Men djur är djur och det ger väldigt mycket oavsett vilket det är. Jag är jätteglad att jag provade och min plan är absolut att stanna kvar, säger Åsa.

Samarbete med arbetsförmedlingen

Satsningen på den eftergymnasiala utbildningen som kommer hålla till på Nils Holgerssons gymnasium är ett samarbete mellan grisföretagare, arbetsförmedlingen och kommunförbundet Skåne som menar att behovet av det är mycket större än vi tror.

– De som är grisbönder idag kan vara 69-åringar som jobbar 60 timmar i veckan och som då lika väl tycker att de kan jobba 70 timmar vilket inte är hållbart, säger Nils Philsgård som är strateg på kommunförbundet i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.