Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra polisen och ordförande i avelsföreningen SWB om varför det finns en brist på polishästar. Foto: Teresia Loive/SVT

Brist på polishästar oroar myndigheten: ”Money rules”

Publicerad

Allt fler föder upp sporthästar snarare än den tryggare typen som polisen behöver. Skåne balanserar på gränsen men framtiden ses som oroväckande.

Bristen på polishästar beror i första hand på hur marknaden ser ut, något Ekot tidigare rapporterat om.

– ”Money rules”. Vi försöker följa marknadspriser, men vi har statliga medel att förhålla oss till så det är inte alltid vi kan det, säger sektionschefen över polisrytteriet Anders Swenson.

Per Jansson är ordförande i SWB, en avelsförening som styr aveln av svenska varmblodiga ridhästar. De menar på att det inte nödvändigtvis är så att polisen betalar dåligt, men vill man få mycket pengar så är det topphästar som generar mest – och inte polishästtypen.

– Jag har själv sålt till polisen, de betalar bra men de köper inte allt för unga hästar och de ska gärna vara någorlunda utbildade, så det är ju mer kostnader för uppfödaren på så vis, säger han.

Det är inte bara polisen som är i behov av polishästtypen. Även försvarsmakten, högvakten, hovstallet och ridskolor vill ha en trygg, uthållig och nyfiken häst.

– Det finns dock en större marknad för sporthästar, men lyckas du få fram polishästtypen så är det många som vill ha den, men det kräver lite mer engagemang från uppfödaren, säger Per Jansson

I klippet får du höra polisen och ordförande i avelsföreningen SWB om varför det finns en brist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.