Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hugo Lundberg har drömt om att köra buss i Lund sedan han var fem år gammal. Nu är den drömmen verklighet. Foto: Johanna Holstein/SVT

Bristyrket är Hugos drömjobb – kör stadsbuss i Lund

Publicerad

Det råder stor brist på busschaufförer och flera trafikföretag erbjuder jobbgaranti om man går yrkesutbildningar. Men för den som vill utbilda sig redan på gymnasiet är alternativen få. Hugo Lundberg från Lund pluggade i Stockholm. Nu är han en av Sveriges yngsta busschaufförer.

Följ med Hugo Lundberg under en bussresa i klippet.

Busskörkortet tog han i februari. Även om det finns en del begränsningar på grund av hans låga ålder – som att han enbart får köra i linjetrafik på sträckor som är max fem mil långa – så är det en dröm som blir sann för 18-årige Hugo Lundberg.

Kollektivtrafik

– Jag har väntat i typ 13 år, säger han.

Drömde om att bli busschaufför som femåring

När han var i femårsåldern blev han kompis med busschaufförerna i Lund och åkte runt varje dag. Men för att kunna nå till målet redan som 18-åring så var han tvungen att flytta till Stockholm.

– Det finns bara två gymnasieutbildningar i Sverige, säger Hugo Lundberg.

Trafikföretagen vill ha fler unga busschaufförer

Det råder stor brist på busschaufförer runt om i landet och just nu kör trafikföretagen kampanjer för att få unga till yrket. Där syns Hugo – en perfekt reklampelare för jobbet.

– Det bästa är ju att få köra ett sånt stort fordon och samtidigt träffa så många människor varje dag.

Kör stadsbuss i Lund

Hugo är inte helt klar med sin utbildning men kör den sista terminen på distans. Så att han kan få köra i Lund – precis enligt drömmen.

– Jag har alltid velat köra i Lund. Det är min hemstad. Här är det lugnt i utkanten och högt tempo i centrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kollektivtrafik

Mer i ämnet