I mitten av december bärgades det danska fraktfartyget Karin Høj, som kapsejsade efter en kollision med fartyget Scot Carrier mellan Ystad och Bornholm. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Britt åtalas för fartygsolyckan utanför Ystad

Uppdaterad
Publicerad

En 30-årig britt åtalas vid Köpenhamns tingsrätt för den dödliga fartygsolyckan i Östersjön i december förra året. Han misstänks för vållande till annans död.

Mannen var besättningsman på fartyget Scot Carrier som natten till den 13 december i fjol kolliderade med det danska fraktfartyget Karin Høj på Östersjön, mellan Ystad och Bornholm.

Det danska fartyget med två man ombord kapsejsade och hamnade upp och ned i vattnet. Den ene av dem hittades senare död, den andre är försvunnen.

Var alkoholpåverkad

Den 30-årige britten, som var vakthavande styrman vid tillfället, åtalas misstänkt för ”uagtsomt manddrab”, vilket på svenska motsvarar ”vållande till annans död”.

Köpenhamnspolisen skriver i ett pressmeddelande att han åtalas under särskilt skärpta omständigheter eftersom 30-åringen var alkoholpåverkad vid tillfället.

Han åtalas även för att ha kört fartyget vidare efter kollisionen utan att larma eller hjälpa besättningen på Karin Høj.

Lämnades ut till Danmark

Mannen häktades först vid Malmö tingsrätt misstänkt för grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död. Själv erkände han då bara vårdslöshet av normalgraden.

Dansk polis och åklagare begärde senare honom utlämnad till Danmark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fartygsolyckan utanför Ystad – på 60 sekunder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fartygsolyckan utanför Ystad

Mer i ämnet