Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Hafström – elevassistent på Edenryds skola i Bromölla – är orolig över hur det ska gå för elever som behöver stöd. Hör mer från honom i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Bromölla varslar alla elevassistenter – ”Stämningen är orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Minskat elevantal innebär nedskärningar inom skolan i Bromölla kommun. Samtliga elevassistenter har varslats om uppsägning.

– Det är en katastrof, säger Robert Hafström, elevassistent på Edenryds skola.

48 anställda inom skola och förskola har blivit varslade om uppsägning, något som Kristianstadsbladet också rapporterat om. Stämningen är orolig, enligt Robert Hafström som jobbar på Edenryds skola utanför Bromölla.

– Det är mycket ovisshet, säger Robert Hafström.

Patrik Grimmesjö, skolchef i Bromölla, understryker att det inte handlar om besparingar – utan att anpassa verksamheten efter ett mindre elevantal. Sedan 2019 har antalet barn inskrivna i skola och förskola i Bromölla kommun minskat med 300.

– Detta borde ha påbörjats tidigare – nu blir det extra smärtsamt, säger Patrik Grimmesjö.

Vill anställa socialpedagoger

I gruppen med varslade ingår samtliga elevassistenter i kommunen. Tanken är att man ska anställa socialpedagoger i stället, enligt Patrik Grimmesjö som hoppas att man på så vis kommuner kunna arbeta mer mot hemmasittarproblematik och psykisk ohälsa.

– Vi vill försöka höja lägstanivån och kvalitén i verksamheten, säger Grimmesjö.

Just nu pågår förhandling om turordning. Senast om en månad ska det vara klart hur många som blir av med sina jobb, enligt Patrik Grimmesjö.

I videoklippet får du bland annat höra vad Robert Hafström säger om att han och hans kollegor kan bli ersatta av socialpedagoger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.