De senaste åren har fontänen varit föremål för ett EU-finansierat projekt som resulterat bland annat i en utställning om Scanisaurus som nyligen öppnat på Ifö center. Se mer om Gunnar Nylunds ödlor i videoklippet! Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Bromöllas kändaste par fyller 50 – firas med eldslukare på torget

Publicerad

Två jätteödlor ligger sedan 50 år tillbaka och vilar på torget i Bromölla. Nu ska kommunens mest fotograferade reptilpar firas – med eldslukare och egen utställning.

För länge sedan levde svanhalsödlor i Bromöllatrakten. Den vetskapen gav Gunnar Nylund – skulptör som egentligen var i Bromölla för att göra ett konstverk i kommunhuset -  idén om en stengodsfontän på torget, föreställande två svanhalsödlor.

Nu fyller skulpturen Scanisaurus – som väckte en del skepsis i början – 50 år. Den 13 november firas det på torget i Bromölla.

Hör mer om ödlorna i videoklippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.