Bromsenergi kan spara bensin

Publicerad

När en busschaufför bromsar omvandlas rörelseenergin till värmeenergi vid bromsskivorna för att sen försvinna ut i luften. Vid stadskörning blir det en hel del energi som går förlorad på det här sättet.

Men på Lunds Tekniska högskola har man nu tagit fram en metod att ta vara på bromsenergin. Man gör helt enkelt tryckluft av den och lagrar den i en tank. När bussen sen startar igen tar man hjälp av den lagrade tryckluften.

– Metoden lämpar sig bäst för stadsbussar, distributionsbilar, sopbilar och andra fordon som körs med många stopp, säger Per Tunestål, docent i förbränningsmotorer på LTH.

Kan spara mycket
Bilar som har elmotorer kan redan idag ta vara på en del av bromsenergin. Men för fordon som enbart drivs av bensin, diesel eller gas är det här nytt. Och man kan spara mycket bränsle

– Det handlar om 10 till 60 procent beroende på hur fordonet körs. De allra bästa resultaten får man i storstäder som Paris och New York. För en stad som Malmö kanske man hamnar på 25 procent, säger Per Tunestål.

En indisk busstillverkare har redan visat stort intresse för Lundaforskarnas metod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer