Bröt ryggen – blev nekad ambulans två gånger

Uppdaterad
Publicerad

Livshotande och en risk för allvarliga men – så beskrivs den risk som en person i Broby utsattes för när ambulans två gånger valde att neka transport till sjukhus efter att hen fallit i hemmet.

Den 29 oktober i år faller en person i sitt hem i Broby i Östra Göinge och får så stora ryggsmärtor att hen inte kan resa sig och en ambulans tillkallas för första gången den kvällen.

Personalen hjälper personen till sängen men bedömer att hen inte ska föras till sjukhus.

Faller på natten

När personen sedan ska gå på toaletten på natten faller hen framstupa och skadar sitt ansikte och börjar blöda näsblod. Samma ambulans återkommer.

Denna gång bedömer de att det inte finns skäl till ambulanstransport men erbjuder att hjälpa personen in i sambons bil så att de kan köra till sjukhuset själva. Personen med ryggskador menar då att hen har för ont för att det ska gå.

Potentiellt livshotande

Under natten har personen fortsatta problem med näsblod då hen går på blodförtunnande medicin och på morgonen tillkallas ambulans för en tredje gång. Denna gång är det en ny ambulans med ny personal.

De transporterar personen till Centralsjukhuset i Kristianstad och väl där konstateras att patienten har brutit ryggen, näsan och har en blödning i huvudet.

I Lex Maria-anmälan som skickats in konstateras att patienten haft potentiellt livshotande skador och utsatts för risk då hen inte erbjöds sjukhusvård och ambulanstransport direkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.