Brukare från de dagliga verksamheterna Framtiden, Informationsgruppen, Antennen och Backa Kök. Foto: Privat

De går i strejk för höjd ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Brukare från fyra dagliga verksamheter i Malmö är missnöjda över den habiliteringsersättning de får. Nu går de ihop och strejkar för att få en höjning till 20 kronor i timmen.

– Vi är en grupp som har jobbat med det här i några veckor. Nu har vi skickat brev till politikerna i Funktionsstödsnämnden och hoppas att de ska höja ersättningren, säger brukaren Stefan Truedsson, som jobbar på Daglig Verksamhet Antennen.

Tillsammans med tre andra dagliga verksamheter i Malmö stad har Stefan och ett tjugotal brukare nu gått samman och för att strejka. Det gör de genom att befinna sig på på sin Daglig Verksamhet utan att inte göra något.

– Jag tycker att det är viktigt att man visar att man inte är nöjd. En höjning skulle göra att jag har råd att köpa busskort, säger Stefan Truedsson.

Habiliteringsersättningen i Malmö ligger på fyra kronor per timma men kommer snart att fördubblas. Brukarna tycker  att det är en för låg summa och strejkar för att få 20 kronor i timmen.

Ser strejken som positiv

Malmö tillhör de kommuner som delar ut lägst habilitetsersättning. Men Nils Karlsson (MP), ordförande i Funktionsstödsnämnden, ser den rådande strejken som positiv.

– Det är tråkigt att personer inte vill delta i daglig verksamhet. Men en strejk tyder på att vi lyckats med daglig verksamhet. Strejkar man så ser man ett värde i det man gör vilket är det som är meningen med daglig verksamhet, säger han.

Habiliteringsersättning ska enligt Nils Karlsson inte ses som ersättning utan som en morot och stimulans för att man deltar i kommunens dagverksamhet.

– Brukare får sin huvudsakliga ersättning från försäkringskassan, säger han.

Onsdagen den 21 mars har politikerna sammanträde och om drygt fem veckor kommer habiliteringsersättningen i Malmö stad att höjas från fyra till åtta kronor i timmen. Men både Stefan Truedsson och Kristina Ditriou hoppas att det blir en större höjning.

– Vi vill att politikerna ska vakna upp, säger Kristina Ditriou.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.