Den omfattande byggarbetsplatsen på SUS kan vara ett arbetsmiljöproblem. Foto: SVT

Personal fick bullerskador – på logopedmottagningen

Publicerad

Skånes universitetssjukhus har anmälts till Arbetsmiljöverket. Anledningen är att åtminstone en sjukhusanställd har fått skador till följd av buller från bygget utanför.

Enligt anmälan har den bullriga miljön pågått i över 1,5 år och vid arbetsplatsen i fråga har ljudnivåer på 70-80 decibel uppmätts från sjukhusbygget som pågår utanför.

Flera verksamheter ligger i direkt anslutning till byggarbetsplatsen. En av enheterna som drabbats hårdast är logopedmottagningen, som ligger särskilt nära oljudet.

– Verksamheten ligger precis intill bygget och påverkas mycket. Alla enheter upplever inte ljudet lika farligt, det har blivit värre för dem på den specifika arbetsplatsen, säger Katarina Bexelius, verksamhetschef på Skånes universitetsjukhus.

Kan vara skadlig arbetsmiljö

En person som berörs i anmälningen till Arbetsmiljöverket har arbetat på logopedmottagningen. Personen har inte kunnat använda hörselskydd eftersom just hörsel är ett viktigt verktyg i arbetsuppgifterna.

Till följd av arbetsmiljön har personen ådragit sig hörselnedsättning och tinnitus men även bland annat migränanfall, yrsel, illamående och ljudkänslighet. Enligt anmälan bedöms hörselnedsättning och tinnitus vara en direkt följd av den buller- och vibrationsnivå som förekommit på arbetsplatsen.

– Jag kan inte gå in på individuella ärenden. Men det pågår diskussioner hela tiden och vi har haft olika lösningar- haft stängt, flyttat, försökt undvika vara i de lokalerna. Nu letar vi externa lokaler helt och hållet och hoppas hitta något utanför sjukhusområdet, säger Katarina Bexelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.