Kerstin Dahlberg, Carl-Henrik Henriz och Carina Tenghagen Moberg, vill behålla sina hållplater i Olseröd och Maglehem. Foto: Gunilla Fritze

Bussåkare kämpar för sina hållplatser

Publicerad

När superbussarna börjar rulla i Skåne om några år vill Skånetrafiken ta bort hållplatser på landsbygden så att restiden kortas för de som pendlar till större orter. Bussgruppen i Olseröd och Maglehem, söder om Kristianstad, kämpar nu för att de ska få behålla sina busshållplatser.

-  Alla är ju lika mycket värda var de än bor och alla ska kunna ha en möjlighet att åka buss, säger Carl-Henrik Henriz, som bor i Olseröd vid en hållplats som riskerar att försvinna.

Skånetrafiken vill ta bort hållplatser där det är få påstigande för att restiden ska kunna kortas för de som ska åka med de nya superbussarna. På flera platser längs sträckan mellan Kristianstad och Simrishamn är det färre än fem påstigande per dag.

– Om det bara är en eller två personer som stiger på är det orimligt att bygga en stor hållplats med väderskydd, pendlarparkering och annat för 15 till 20 miljoner kronor, säger Jens Listrup, ställföreträdande trafikdirektör på Skånetrafiken.

Sista ordet är inte sagt

Bussaktivisterna i Olseröd och Maglehem förstår inte det resonemanget.

– Om det är en hållplats där bara ett par personer stiger på och av är det ju inte så mycket tid att vinna på att köra förbi hållplatsen, säger Carina Tenghagen Moberg, som bor i Maglehem och arbetspendlar med buss till Kristianstad.

Kerstin Dahlberg, som även hon bor i Maglehem, inflikar:

– Det måste finnas en möjlighet att bo och leva på landsbygden och då är kollektivtrafiken viktig. Inte minst av klimat- och miljöskäl.

Kommunerna som berörs av superbusskonceptet ska skriva genomförandeavtal med Skånetrafiken under 2019. Än är inte sista ordet sagt om vilka busshållplatser som ska försvinna i de tre kommunerna i sydöstra Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.