Byborna tog saken i egna händer – fixade bredband till Harlösa

Uppdaterad
Publicerad

De mindre byarna hamnar ofta sist i kön när bredbandet ska byggas ut. På flera håll tar nu bybor saken i egna händer och bygger själva. I Harlösa blev det succé. Hela 95 procent av hushållen anslöt sig – och de har snabbare nät än de flesta stadsbor.

Projektet med bredband i Harlösa startade för två och ett halvt år sedan. Nu grävs det överallt och det dras fiberkablar.

– Det är som när telefonen kom på tjugotalet, säger Lars Persson, Harlösabo och styrelseledamot i samfällighetsföreningen Harlösa fiber.

– Vi fick en idé om att skapa en samfällighetsförening. Genom den äger och driver vi nätet, och vi kan därmed pressa priserna från internetleverantörerna, säger Roger Åstrand som är initiativtagare och ordförande i föreningen.

”Bra för självkänslan”

Harlösaborna slipper anslutningsavgift. Månadskostnaden på 410 kronor täcker allt, och när lånen är betalda om tio-femton år beräknas den sjunka till 150 kronor i månaden. Och bandbredden är 1000 megabit med möjlighet att senare gå upp till 10 gigabit.

– Det är lite uppkäftigt, för vi kommer att få större bandbredd och mer teknik än man har i många av våra större städer. Det är bra för självkänslan, säger Lars Persson.

– Jag hämtar hem och skickar böcker. Det gick inte tidigare. Då var man tvungen att dela upp det på flera filer. Det är också väldigt stabilt. Vi slipper dipparna, säger Claes Levin, Harlösabo och suppleant i styrelsen.  

Majoriteten är med

Initiativtagarna säger att hela 95 procent av hushållen har anslutit sig. Några av dem har inte ens internet idag.

– Ja, det stämmer. De gör det för att fastighetspriset då ökar, säger Lars Persson.

Omkring 250 hushåll är anslutna. Och när arbetet i Harlösa tätort är klart vidgar man nätet ytterligare.

– Vi påbörjar snart ett projekt med omnejden också, och hoppas få in ytterligare ett  hundratal hushåll, säger Roger Åstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.