Bygget av Max IV är försenat. Arkivbild. Foto: Perry Nordeng / TT

Bygget av Max IV flera år försenat

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals forskare väntar på att få komma till Lund och forska. Men bygget av Max IV är mer än två år försenat och riskerar att inte längre vara unik i sitt slag när den står klar, skriver Sydsvenskan.

Detta enligt en granskning som huvudfinansieringen Vetenskapsrådet gjort, skriver Sydsvenskan. Enligt granskningen är projektledningen så bristfällig att det inte går att säga om nuvarande tidplan är realistisk.

Max IV är landets största satsning på forskningsinfrastruktur. Byggnad och infrastruktur har kostat ungefär 4 miljarder kronor. Utöver detta kommer kostnaden för strålrören, som är den del av anläggningen där forskningen görs. Bygget av dessa strålrör har hittills försenats med ungefär två och ett halvt år.

Styrelsen kommer att ta ställning till granskningsrapporten nästa vecka.

ESS och Max IV

Visa

Max IV är en så kallad synkrotronljuskälla. Genom att skicka iväg elektroner i närmare ljusets hastighet alstras så kallad synkrotronljusstrålning. Strålningen kan i sin tur användas som en mycket kraftig röntgen. Det objekt som den lilla ljusstrålen träffar kan röntgas med sådan kraft och precision att forskarna kan se hur materialet är uppbyggt ända ner på atomnivå. Genom att öka förståelsen för materialets uppbyggnad kan man förändra det, och skapa bland annat bättre material och mer framgångsrika läkemedel. Ett aktuellt exempel är försöken att göra plast av träfiber.

Sverige och Danmark är värdländer för European Spallation Source (ESS) som håller på att byggas i Lund. Byggkostnaden blir 1,84 miljarder euro, varav värdländerna ska stå för nästan hälften.

Syftet är att skapa neutronstrålar, som kan användas i utforskandet av olika material. Förhoppningen är att det ska leda till framtida upptäckter inom exempelvis nanoteknologi, life science, läkemedelsområdet, materialvetenskap och experimentell fysik.

Anläggningen ska vara färdig att tas i bruk år 2023.

Källa: ESS

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer