Daniel Schönström och Maria Nielsen slåss för Gudmuntorps skolas framtid. Foto: Edina Halilovic

Byskolor i Höör hotas av nedläggning

Publicerad

Föräldrar och barn gör allt för att rädda sina skolor. Klass fyra på Gudmuntorps skola vill ge 30 000 kronor till kommunen för att slippa flytta.

Barn- och utbildningsnämnden måste spara drygt 20 miljoner kronor enligt ett beslut i kommunfummäktige. Just nu ser det ut som att klass fyra på Gudmuntorps skola kommer att flytta till Sätoftaskolan. Föräldrar fruktar att det är första steget mot en nedläggning av skolan.

Besparing kritiseras

Ola Kollén (C) sitter i barn- och utbildningsnämnden. Han vill inte se några nedskärningar och menar att kommunen måste värna om alla delar, inte bara centrum.

Höör

En som står utanför de beslutande organen ­­- men som vill in – är föräldern och fritidspolitikern Anna Ljung (MED). Hon har barn på Gudmuntorps skola. 

– Det här kommer som en blixt från klar himmel. Jag kan inte se varför barn- och utbildningsnämnden ska spara så mycket, säger hon. 

Måste få in pengar

Socialdemokraten Stefan Lissmark är kommunstyrelsens ordförande. Enligt honom är en skattehöjning efter valet nödvändig om byskolorna ska finnas kvar på sikt. Dessutom måste elevgrupperna bli större. Han menar att kvaliteten på undervisningen inte kan garanteras på annat sätt. 

– Barnen i Tjörnarp och Gudmuntorp är berättigade samma utbildning som alla andra. Även de ska kunna bli vetenskapsmän i framtiden, säger han.

Tjörnarps skola är alltså också hotad. Nu gör föräldrarna och barnen i byarna vad de kan för att få behålla sina klasser och i förlängningen sina skolor.

Ger bort klasskassan

Eleverna i klass fyra på Gudmuntorps skola är beredda att ge bort alla pengar som de har samlat i klasskassan till Höörs kommun – de har hunnit få ihop 30 000 kronor.

Om det kan förändra något avgörs i barn- och utbildningsnämnden den 9 april, då ska beslutet fattas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höör

Mer i ämnet