Per Holmér är chefsapotekare i Region Skåne. Foto: TT/Privat

Cancerbehandlingar försenas när cellgifter levereras för sent

Uppdaterad
Publicerad

Cancersjuka patienter i Skåne drabbas när cellgifter levereras för sent. De skånska sjukhusen har tvingats skjuta upp behandlingar till nästa dag eftersom cellgifter inte har kommit i tid, rapporterar HD/Sydsvenskan.

Samtliga läkemedel till Region Skåne levereras från företaget Apoex.

HD/Sydsvenskan har gått igenom vårdpersonalens avvikelserapporter från 2017. Genomgången visar att läkemedelsförsörjningen anses ha brustit i 500 fall.

-  Jag är inte nöjd, vi ska inte ha den här typen av allvarliga händelser. Det är alltid tråkigt när det uppkommer sådana här fall, framförallt när innebär en påverkan på vårar patienter, säger Per Holmér, chefapotekare vid Region Skåne till SVT Nyheter.

Allvarliga risker

Vid ett 50-tal tillfällen anses följderna ha blivit kännbara och riskerna allvarliga genom att medicin har levererats för sent eller inte alls, i fel mängd eller med fel etikett.

Vid upprepade tillfällen har cancerpatienter fått vänta på behandling med cellgifter i flera timmar eller till nästa dag. Även patienter som behöver smärtlindring har fått vänta.

Kommer det här att kunna upprepas i framtiden?

- Jag kan inte lova att det inte upprepas. Däremot kan jag lova att vi gör allt i vår makt för att förhindra att det upprepas, säger Per Holmér.

Fel i IT-system

Apoex skriver i ett mejl till SVT Skåne att de främsta orsakerna är fel i ett it-system samt problem med transporten. Företaget förklarar att de arbetar med att utreda och åtgärda felen och ser mycket allvarligt på händelserna.

”Vi gör händelseanalyser för att förstå hur händelser kunde inträffa och vad vi kan göra för att säkra att det inte inträffar igen” skriver Apoex.

Företaget uppger att de har ett nära samarbete med vården och ansvariga inom regionen och att de genomfört flera åtgärder som att förstärka transportledet och förstärkt bemanningen inom tillverkningsverksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.