Foto: Lund Universitet

Cancerceller blir farligare med hjälp av fett

Uppdaterad
Publicerad

De cancerceller som samlar på sig fett hör till de mest aggressiva cancercellerna. De har lättast att överleva och får tumörer att växa till sig och sprida sig. Det visar ny forskning från Lunds universitet.

Man vet idag att alla cancerceller inte är lika aggressiva. De flesta går att oskadliggöra med strålning och cellgifter. Forskare vid Lunds universitet har nu funnit att vissa cancerceller kan samla på sig fettdroppar, som gör dem mer aggressiva och mer benägna att sprida sig.

Det inre av en cancertumör är en ogästvänlig miljö med syrebrist, lågt pH och brist på näringsämnen. De celler som överlever där kallas för stressade celler och anses extra aggressiva.

Professor Mattias Beltings forskargrupp i Lund publicerade nyligen en artikel  om ett möjligt sätt att föra in cellgifter i just dessa celler. Nu publiceras nya fynd från ett annat forskningsspår som gruppen arbetat med i flera år. Det handlar om de stressade cellernas likhet med fettceller.

Cellerna vilar sig farliga

– För att överleva i tumören går de stressade cellerna in i en vilofas. Då blir de oåtkomliga för strålning och cellgifter, men kan ändå samla på sig fettdroppar. Fettet utgör bränsle för dem, när de senare lämnar vilofasen för att växa till och sprida sig, förklarar Mattias Belting.

– Man vet att det är en mycket liten andel av de cancerceller som ger sig ut i blodbanan som förmår bilda metastaser. Vi tror att det är just de fettcellsliknande cellerna som är mest benägna att bilda metastaser. De kan använda fettdepåerna för att få energi, för att bygga upp sina cellmembran eller för att tillverka signalsubstanser, eller allt detta på en gång, säger doktoranden Julien Menard, förstaförfattare till den forskningsartikel som gruppen nu publicerat i Cancer Research.

Fetma och cancer

Forskargruppens nya kunskap kan användas för att bekämpa cancercellernas spridning, som ligger bakom de allra flesta dödsfall i cancer. När man vet mer om hur de stressade cellerna samlar på sig fettreserver, skulle man kunna hindra dem från att skaffa sig denna extra energi.

Kopplingen mellan fett och cancer stämmer också bra med det kända faktum att fetma innebär en riskfaktor för vissa typer av cancer. Hos feta personer finns mer fettpartiklar i blodet, där de skulle kunna bli tillgängliga för de stressade cancercellerna.

Det är också känt att tumörer hos patienter med fetma kan vara mer aggressiva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.