Cannabis ökar när supandet går nedåt

Uppdaterad
Publicerad

SKÅNE | Var fjärde skånsk pojke i gymnasiets andra årskurs har använt narkotika, och det är framförallt cannabismissbruket som ökar starkt. Det visar färsk statistik från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning.

– Många unga tror att det är ofarligt att röka cannabis, säger Annie Stråhle, länsstyrelsens drogsamordnare.

Trenden är tydlig. I Skåne är det vanligt bland ungdomar att testa narkotika. När Sydnytt besöker ett gymnasium i Malmö berättar flera elever hur lätt det är att få tag på cannabis.

-Det är bara att fråga runt, ringa några samtal, säger Robin Kniest, elev i andra årskursen.

Yousuf Mohamad talar om resor till Danmark.

-Det kostar ju bara hundra kronor att åka över till Christiania, där är det billigare än i Sverige.

Siffror från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, CAN, visar på en stadig ökning av droganvändandet i Skåne. 2009 hade var femte pojke i gymnasiets årkurs två provat narkotika. I år har var fjärde, 25 procent, någon gång testat narkotika.

Även de skånska flickorna är nyfikna på narkotika. 17 av 100 provade 2009, i år har 21 av 100 använt narkotika.

Därmed hamnar Skåne och Stockholm i absolut topp när det gäller ungas droganvändande. En förklaring är helt enkelt att det finns väldigt mycket knark just i Skåne.

-Skåne ligger ju där det ligger, det är hit narkotika smugglas först, säger Annie Stråhlén, drogsamordnare på länsstyrelsen. Det väller inte via bron och med färjorna från Helsingör.

Alkoholmissbruket minskar samtidigt något. Mycket talar för att många unga under senare tid ersatt alkoholen med cannabis. Gymnasieelever Robin Kniest håller med.

– Ja, många vill inte riskera att spy och förstöra kvällen. Då använder de heller cannabis.

Han, och många andra ungdomar, har också hört att cannabis inte är farligt.

-Det kommer ju från naturen, det är en planta. Man kan på sin höjd somna och vakna nästa dag.

Samma sak säger Yousef Mohamad.

-Det händer ingenting, man kan inte överdosera.

Annie Stråhlen på länstyrelsen är väl medveten om att cannabis betraktas som ofarligt.

-Det är är en allmän missuppfattning. Det kan dock vara mycket farligt. Cannabis kan förstöra både minne och inlärningsförmåga.

Hon förbereder nu nya informationskampanjer i vår.

-Vi måste möta ungdomar där de är. I skolan, på fritiden och på¨nätet och informera om att det inte finns några ofarligt droger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.