Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är väl vissa delar i grundlagen man får titta över, om det skulle fungera, säger Anton Sauer (C) om förslaget att legalisera cannabis lokalt i Malmö. Se Anton förklara idén i klippet. Foto: TT/SVT

Centerpartiet vill legalisera cannabis i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet i Malmö vill göra cannabis lagligt i kommunen – för att stoppa gängkriminaliteten. ”Ett svårsmält förslag för många”, medger gruppledare Anton Sauer (C), som ändå tror att idén är genomförbar.

Centerpartiet lade i helgen fram förslaget om att legalisera cannabis i Malmö, något Sydsvenskan var först med att rapportera om. Genom ett pilotprojekt vill partiet prova att tillåta försäljning och bruk av drogen på kommunal nivå, för att strypa en viktig inkomstkälla för de kriminella gängen.

– Vår förhoppning är att man får till en förändrad narkotikapolitik, som faktiskt ser till att man hjälper de som är missbrukare och att man tar ifrån inkomsten från gängen i Malmö, säger Anton Sauer, gruppledare och kommunstyrelseledamot för Centerpartiet i Malmö.

S: ”Orealistiskt förslag”

Socialdemokraterna, som styr i kommunen, är däremot mycket kritiska till idén. Joakim Sandell, partiets ordförande i Malmö, beskriver förslaget som orimligt, och menar att det bör råda samma regler i hela landet när det kommer till droger.

– Det hade varit en helt absurd situation att låta en drog vara laglig i Malmö, men olaglig i alla andra städer, säger Joakim Sandell.

Förslaget har även lyfts på Centerpartiets stämmor på riksnivå, där det ännu inte gått igenom. Anton Sauer menar att han kommer att fortsätta driva frågan, och arbeta för att projektet ska bli verklighet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Centerpartiet vill genomföra ett pilotprojekt i Malmö, där försäljning och brukande av cannabis legaliseras i staden. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.