Chaufförer övervakas – stort åkeri kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Åkeriet Carl F anklagas av facket för att spionera på sina chaufförer i realtid. Nu får de rätt av Datainspektionen som riktar skarp kritik mot företaget.

Carl F AB med säte i Malmö är ett av Sveriges största privatägda åkerier inom återvinningsbranschen. Datainspektionen kritiserar åkeriet för att i realtid kontrollera hur de anställda utför sina arbetsuppgifter och när de tar raster. Företaget anklagas också för att behandla uppgifter i strid med personuppgiftslagen. Bland annat lagras detaljerade personuppgifter i två år i företagets datasystem.

”Personalen mår oerhört dåligt av att känna sig övervakad och spionerad på hela tiden. Stressen har ökat påtagligt sen företaget satte ingång systemet och det har bara blivit värre”, skriver arbetsmiljöombudet i anmälan, som också tar upp att personalen inte fått information vad GPS-systemet loggar och vad som sparas.

Datainspektion kräver att Carl F utbildar personal som har tillgång till GPS-systemet om hur personuppgifterna ska behandlas.

Transportarbetareförbundets arbetsmiljöombud anmälde Carl F till Datainspektionen efter att chaufförer klagat på att chefer ringt och ifrågasatt varför lastbilen står stilla eller varför chauffören kör på en viss gata.

”Ett steg i rätt riktning”

Datainspektionen har utrett anklagelserna och riktar nu allvarlig kritik mot Carl F på flera punkter. Företaget har uppgett att de har en policy för hur uppgifterna från positionssystemet ska användas. Men Datainspektionen anser att ansvariga chefer och personalen inte har fått tillräcklig information om vilka kontroller som får göras och om hur länge uppgifterna sparas.

I GPS-policyn står att information är avidentifierad tros att uppgifterna går att hänföra till en enskild chaufför.

Efter att Datainspektionen inlett en utredning har Carl F, i syfte att förhindra slentrianmässig kontroll av fordonen i realtid, instruerat transportledningen att kartan med bilarnas positioner ska vara nedsläckt och bara öppnas vid behov. De anställda har uppmanats att rapportera otillbörlig användning.

”Bolagets åtgärder är ett steg i rätt riktning för att leva upp till de grundläggande kraven i personuppgiftslagen”, skriver Datainspektionen, som förelägger Carl F att vidta flera åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.