– Jag mår dåligt, säger skyddsombudet och renhållningsarbetaren Zoltan Cikos till SVT Nyheter Skåne. Foto: Firas Razak

Sopkonflikten: Arbetsledare sägs ha överfallit skyddsombud

Uppdaterad
Publicerad

På Reno Norden i Malmö har en arbetsledare polisanmälts för att ha överfallit ett av Transports skyddsombud på fredagsförmiddagen.

Ambulans och polis tillkallades.

– Jag mår dåligt, säger skyddsombudet och renhållningsarbetaren Zoltan Cikos till SVT Nyheter Skåne.

– Det är naturligtvis inte bra med en polisanmälan. Det är självklart beklagligt. Men innan har jag alla detaljer och vet vad som hänt, har jag inga ytterligare kommentarer, säger Peter Ekholm, vd för Reno Norden.

”Väldigt allvarligt”

Reno Norden sköter insamlingen av allt hushållsavfall i Malmö stad. I flera månader har det pågått protester mot orimlig arbetslastning.

– I det området som Reno Norden tog över i april, tvingas miljöarbetarna jobba sanslöst mycket övertid. En del har arbetsdagar på 12–14 timmar, säger huvudskyddsombudet Kim Jensen till Transportarbetaren.

Ett beslut på torsdagen om att jobba enligt regelboken och vägra arbeta övertid, var det som ska ha utlöst angreppet på skyddsombudet. Flera anställda hade reagerat över att en arbetsledare filmade de anställda när de tog sina raster.

– Till slut åkte skyddsombudet till kontoret och förklarade att övervakningen inte är okej. Det blev diskussion och tydligen slutade det med en attack. Vi ser väldigt allvarligt på det, säger Kim Jensen till tidningen.

 – Jag uppfattar att han kallar på mig så jag går upp och säger ”Varför kallar du på mig?”. Då kommer han ut och så börjar han dividera med mig och ställer sig nos mot nos och så tar mig om nacken, ett hårt tag. Då kommer arbetsledare ut från rummen och frågar vad som händer och lugnar ner situationen. Och jag känner ju smärta i nacken, säger Zoltan Cikos.

Händelsen är polisanmäld

Polisen skickade en patrull klockan 11.15 på fredagsförmiddagen efter larm om bråk mellan två personer på företaget. Händelsen är rubricerad som ringa misshandel.

– Mannen ska ha tagit tag om sidan på målsägandens hals och ruskat om, säger Maya Forstenius på polisens ledningscentral till SVT Nyheter Skåne på fredagseftermiddagen.

En person i ledande ställning på företaget i Malmö säger till SVT att man inte vill kommentera händelsen utan hänvisar till företagsledningen i Stockholm.

Väntar med kommentar

– Jag ska ringa och prata med de inblandade. Innan dess vill jag inte kommentera vem som har gjort rätt eller fel eller vad, säger Peter Ekholm, vd för Reno Norden.

Skyddsombudet Zoltan Cikos säger till SVT att han tagit mycket illa vid sig av händelsen.

– Jag mår illa. Jag är i chock, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.