– Många av djuren får skador på fötter och ben av det fuktiga, gödselbelagda golvet. Bilderna visar också att många har sår på kroppen och det finns ingenstans för dem att dra sig undan. Det finns ingen etik eller djuromsorg i det här, säger Rasmus Andersson som är presstalesman för Djurrättsalliansen.
Enligt Djurrättsalliansen slaktas 450.000 kalkoner årligen för att bli exempelvis smörgåspålägg och korv. Under 2012 och 2013 har en person med nära anknytning till Ingelsta Kalkon dokumenterat förhållandena för djuren på företagets största uppfödning i Skåne. Alliansen har också publicerat en film på Youtube med bilder organisationen menar är tagna på Ingelsta Kalkon.
Inga anmärkningar
Uppfödaren är en av företagets elva leverantörer. Bilderna är tagna vid tre tillfällen, två i juni 2012 och en under april 2013.
Djurskyddsinspektör Mattias Gårdlund vid länsstyrelsen i Skåne tror att bilderna kan ha tagits i sjukboxarna, där djur som är sjuka, skadade eller ska avlivas vistas.
– Det är som att filma på ett sjukhus, säger han.
Gårdlund genomförde under dagen en inspektion av verksamheten på gården och konstaterade efteråt att allt var i sin ordning:
– Helhetsbedömningen är att de djur som varit sjuka och skadade är satta i sjukbox och jag har sett en beläggningsgrad som uppfyller de krav vi har, säger Gårdlund till SVT:s Sydnytt:
– Jag har gett tips och råd till företaget men i det stora hela är jag nöjd med min kontroll.
”Chockad”
Även delägaren till företaget som driver anläggningen, Markus Reslow, säger att han är chockad.
– Det är klart att det inte var roligt att se. Jag tänkte att det är inte här och nu, det här är ingenting jag känner igen. Men finns det brister måste vi se över våra rutiner, säger Reslow till Sydnytt.
Ett par hundra meter bort hittades ett stort antal döda fåglar, som uppfödaren slängt utomhus istället för att bränna. Detta är givetvis inte bra, erkänner Reslow:
– Det är vårt eget fel. Vi har inte fått plats utan kört ner och komposterat djur i mindre mängd som följt med gödslet. Det ska inte vara så, det är bara beklagligt, konstaterar Reslow.
Ingelsta skärper rutinerna
Ingelsta kalkon ser allvarligt på det som hänt och lovar att skärpa kontrollerna hos sina elva uppfödare.
– Vi måste bli väldigt mycket tuffare, inte bara i det här aktuella fallet utan vi får tänka till och konstruera ett system för att följa upp det här på ett annat sätt, säger Anders Roslund, produktionschef på Ingelsta Kalkon till Sydnytt.