Christer Lindell får bara hjälp med livsuppehållande insatser. Foto: SVT

Christer, 69, sover i sin rullstol – hemtjänsten vägrar hjälpa honom

Uppdaterad
Publicerad

Christer Lindell, 69, är nästan blind och har amputerat ett ben. De senaste nätterna har han sovit sittandes i sin rullstol.
Hemtjänsten har sedan en vecka slutat hjälpa honom med hans basala behov eftersom huvudskyddsombudet anser att arbetsmiljön i hans hem är för dålig.

– Jag har svårt att hålla mig från tårarna, säger Christer Lindell när han berättar om sin situation.

Hemtjänsten har slutat att tvätta honom. Han får inte hjälp att ta sig till toaletten. Personalen får inte använda den lift som ska göra det möjligt för honom att ta sig i och ur sängen.

Han får bara hjälp med det som anses vara livsuppehållande insatser. Det är inköp av mat och hjälp med mediciner.

Bor nära sina vänner

Christer Lindell bor tvärs över gatan från sitt livsverk, restaurangen och musikpuben Mässingshornet på Kirseberg i Malmö. Trots att det var många år sedan han lämnade Mässingshornet är det många gamla stammisar som besöker hans hem.

Enligt hemtjänsten har det hänt att det är stökigt sena kvällar när personalen kommit på besök.

– Men nu är det alltid tomt när nattpersonalen kommer, säger Christer.

Sanering mot råttor

Kommunals huvudskyddsombud har kommit med en lista på krav för att inte dra arbetsgivaren Malmö stad inför arbetsmiljödomstolen.

Råttor och ohyra måste saneras, storstädning måste ske och ergonomiskt anpassade hjälpmedel ordnas för personalen. Det är några av kraven.

– Jag har haft råttor tre gånger på 18 år. Nu finns det inga här. Jag har haft Anticimex här, säger Christer, som säger att han också har lösningar på de andra punkterna.

Vill inte hamna på ”institution”

Han har erbjudits att flytta in på ett korttidsboende. Men det vill han inte.

– Jag är inte institutionsfärdig ännu. I en annan del av stan kommer jag inte få besök. Det är det som saknas de flesta äldre människor, fast jag tycker inte jag är så gammal, säger Christer Lindell.

Han hyr gatuhuset på Kirseberg. Det var från början en lagerlokal som gjorts om till bostad. Hyresvärden har försökt vräka Christer Lindell och han förväntar sig ingen hjälp därifrån. Tvisten avgjordes i hyresnämnden som gav Christer rätt att bo kvar.

Efter anmälan från huvudskyddsombudet hölls ett möte med alla parter på socialförvaltningen. Christer fick inte gehör för sina synpunkter.

Socialförvaltningen meddelade efter mötet att bara livsuppehållande insatser ska ges.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.