Jurist: Diskriminerande poliskontroller är ett omfattande problem

Publicerad

Thomas James Thomsen säger att han har blivit stoppad på Öresundsbron 150 gånger de senaste 18 månaderna och han är övertygad om att det beror på hans hudfärg. Enligt Civil Rights Defenders i Stockholm är etnisk rasprofilering ett omfattande problem i Sverige.

Fallet med Thomas James Thomsen uppmärksammas nu av den internationella människorättsorganisation Civil Rights Defenders i Stockholm. Juristen Aida Samani säger att det Thomas James upplever än vanligt.

– Vår uppfattning är att detta är ett omfattande problem och att många som tillhör etniska minoriteter i Sverige är utsatta för diskriminerande kontroller från polisens sida, säger Aida Samani.

Kränkande för individen

Det finns enligt Aida Samani inga färska undersökningar som visar problemets omfattning men hon ser tydliga effekterna på de som drabbas.

– Det upplevs som förnedrande att misstänkliggöras inför andra personer som undrar vad det är man har gjort när man blir kontrollerad av polisen, säger Aida Samani.

Krävs öppenhet från polisen

Enligt chefen för gränspolisen vid Öresundsbron, Mats Berggren, så jobbar myndigheten dagligen med hur kontroller utförs och vilka som väljs ut. Aida Samani menar att det arbetet kräver en stor transparens från polisens sida.

– För att det ska bli meningsfullt och effektivt så tror jag att man behöver ha en öppenhet inför att etnisk rasprofilering kan förekomma och att poliser medvetet eller omedvetet kan ha rasistiska föreställningar som utgör en faktor i beslutet att ingripa mot en person i stunden, säger juristen Aida Samani på Civil Rights Defenders i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.