Självtest för covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

Corona: 700 skånska självtester har kommit bort

Publicerad

700 personer som lämnade in ett självtest för covid -19 den 15 september har inte fått svar. Region Skåne utreder nu hur provsvaren kan ha kommit bort.

Region Skåne skriver i ett pressmeddelande att regionen har kapacitet att hantera 17 500 självtest på en vecka. Normalt ska det ta en till tre dagar att få ett svar, men den 15 september gick något fel.

– Totalt rör det sig om cirka 700 uteblivna provsvar. Det betyder att de berörda personerna inte fått något provsvar via 1177.se. Naturligtvis är det djupt olyckligt och vi har löpande kontakt med de ansvariga externa leverantörerna som utreder vad som gått fel för att kunna vidta åtgärder för att undvika att det händer igen, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

”Händelsen är unik”

Rekommendationen är att har man inte något svar efter tre dagar ska man beställa ett nytt självtest.

– Naturligtvis kan det hända att enstaka prov inte går att analysera eller koppla till någon person. Oftast beror det på den mänskliga faktorn. Men den här händelsen är unik och vi diskuterar nu med våra leverantörer för att göra processen ännu säkrare, säger Mattias Waldeck.

Enligt regionen ska alla som trots allt har fått ett provsvar, har fått ett tillförlitligt svar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer