Uppgifter: Covidsjuk tvingades jobba på boende i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

En anställd inom omsorgen i Hässleholms kommun uppmanades av sin chef att stanna kvar och jobba trots att personen var smittad av Covid-19, skriver nättidningen Frilagt. Nu utreds händelsen som ett allvarligt brott mot smittskyddslagen.

Chefen på gruppboendet menade att den sjuka personen behövde jobba eftersom det var så många andra sjuka, enligt den Hässleholmsbaserade nättidningen Frilagt.

På boendet pågick en smittspårning efter att både vårdtagare och personal testats positivt för covid-19 och det var därför som den anställde testades. Den anställde ska, trots att hen fick ett positivt provsvar, ha beordrats att stanna kvar till arbetspasset var slut, enligt Frilagt.

Elisabet Mineur, vid tillfället tillförordnad verksamhetschef för omsorgen i Hässleholm, beklagar att en personen jobbat inom omsorgen efter att ha fått positivt provsvar men bekräftar inte för SVT Nyheter Skåne att personen beordrats att fortsätta jobba.

– Det tänker jag att det får en intern utredning visa, som vi har tillsatt på förvaltningen för att se vad som verkligen hände, säger Elisabet Mineur.

Sjuksköterskan som var medicinskt ansvarig anmälde det inträffade till Region Skånes smittskydd.

Stänger för att frigöra personal

Elisabet Mineur berättar att de nu stänger icke lagstadgade verksamheter för att frigöra personal till gruppbostäder och äldreboenden.

Förutom utredningen som smittskyddet gör pågår två utredningar på omsorgsförvaltningen, en ur arbetsmiljösynpunkt och en där de interna rutinerna ses över.

– Bemanningen var hårt drabbad i torsdags och de gjorde fel men nu måste vi se till att det här inte händer igen, säger Elisabet Mineur.

Så här berättade vi om smitta inom omsorgen i Hässleholm förra veckan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.