Scantest har teststationer i Malmö, Helsingborg och Göteborg. Nu förbjuder IVO de PCR-tester som företaget använder. Foto: Hans Larsson

Malmöföretag kritiseras för osäkra covidtester – kan ha gett felaktiga provsvar

Uppdaterad
Publicerad

Covidtesterna som Malmöbaserade företaget Scantest utför är inte säkra. Därför kräver nu IVO, Inspektionen för vård och omsorg, att man ska sluta använda testerna – annars hotar vite på 400 000 kronor.

Scantest finns med sina teststationer på flera ställen i Malmö och dessutom i Helsingborg och Göteborg. Företaget marknadsför en rad tester när det gäller covid och influensa på sin hemsida, bland annat PCR-test som är det som krävs för att få reseintyg.

På hemsidan skriver Scantest att deras PCR-test är det säkraste på marknaden och det säkraste sättet att se om man har covid. Men det håller inte IVO med om. I ett beslut skriver inspektionen att Scantest måste sluta med testerna, eftersom de är osäkra.

Går inte att lita på

I beslutet så kan man läsa att testerna inte fungerar på symptomfria patienter och att tillverkaren sagt att det inte går att använda som enda källa för att konstatera eller utesluta covid. Negativa tester går helt enkelt inte att lita på. Därför menar inspektionen att Scantest inte uppfyller lagens krav för god vård av god kvalitet.

– Falskt negativa resultat kan leda till att patienter inte söker behövlig vård eller vidtar åtgärder utifrån riktlinjer vid covid-19-smitta, heter det i beslutet.

– Bristerna kan också leda till en risk för andras säkerhet, eftersom falskt negativa resultat kan leda till ökad smittspridning av covid-19.

IVO slår också ner på att man vid inspektioner noterat att personalen inte bytt skyddsutrustning mellan varje patient och att det saknas ordentliga möjligheter att tvätta händerna.

Journalför inte

Scantest har svarat IVO att de regelbundet testkör med negativa och positiva test för kaliberera utrustningen. De menar att det inte finns någon metod som är hundraprocentigt säker och att testerna endast är till för att komplettera den kliniska diagnosen. Men samtidigt har personalen sagt till IVO att man inte inhämtar eller journalför patienternas eventuella symptom och i de journalkopior inspektionen begärt in finns inte heller några sådana uppgifter.

Därför måste nu Scantest senast 8 november sluta med PCR-testerna, skriver IVO. Gör man inte det hotar vite på 400 000 vbryta verksamheten..

Testerna erbjuds fortfarande

När vi besöker ett av företagets testningscenter på Malmö centralstation pågår verksamheten som vanligt. Personalen på plats berättar att de fortfarande erbjuder covidtesterna.

I ett mail till SVT skriver företaget att man försöker utröna vad IVO refererar till i sitt beslut:

– Inga PCR-test vare sig hos oss på Scantest eller något annat testcenter i världen är 100% säkra. Dock har vi det största förtroendet för de tester som vi gör på basis av den information vi får från vår leverantör med mångårig erfarenhet i branschen.

Använder nya tester

Scantest skriver också att man nu börjat använda nya PCR-tester som enligt tillverkaren är godkända för användning på symptomfria patienter. Med anledning av det anser man inte att det finns någon anledning att avbryta verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.