Malmö stad har tidigare vunnit pris för arbetet med CTC. Foto: Malmö stad

Brottsförebyggande program införs i fem områden i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen höll Malmö Stad ett möte i Stadshuset där beslut togs om vilka fem områden i Malmö som ska börja med brottspreventionsarbete enligt modellen CTC, Communities That Care. Syftet är att skapa goda och trygga villkor för barn och unga i staden.

Under två år har ett pilotprojekt av det brottsförebyggande programmet CTC genomförts i området Almgården i Malmö. I september 2018 införs programmet i fem ytterligare områden i Malmö: Bellevuegården, Bunkeflostrand, Hermodsdal, Kirseberg och Möllevången.

– Vi har valt de här fem områdena för att få en bra spridning i staden. Tanken är att programmet ska införas i alla områden i staden inom en femårsperiod, säger Mats Glans, trygghets- och preventionssamordnare, Malmö stad.

Malmö

Mäter kriminalitet och droganvändning

Communities That Care (lokalsamhällen som bryr sig) är en brottspreventiv modell från USA som handlar om att begränsa de faktorer som gör att barn och unga hamnar i kriminalitet.

– Vi håller på att arbeta fram vilka insatser och program vi kommer göra, säger Mats Glans.

Arbetet går ut på att identifiera problem i olika områden och samla kunskap om lokala behov för att kunna sätta in insatser som behövs. Modellen mäter bland annat kriminalitet, droganvändning och skolresultat. När analyser gjorts i de fem områdena kommer åtgärder att väljas utifrån modellen.

– De här fem områdena representerar olika frågeställningar och utmaningar. Dessutom har de en hög andel barn och unga. Vi sätter bara in åtgärder vi har tydliga bevis för och där vi vet att vi kommer åt de frågor som vi vill komma åt, säger Per-Erik Ebbeståhl, trygghet- och säkerhetsdirektör, Malmö Stad.

Vill se minskat normbrytande bettende

Malmö Stad har arbetat i flera år med att anpassa den amerikanska modellen till svenska förhållanden och specifikt till Malmö. I två år har ett pilotprojekt genomförts i området Almgården.

– Där gjordes en insats för att hantera ledarskapet i klassrummet och vad vi kan se har det gett goda resultat, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Tanken är att flera olika aktörer i samhället ska samarbeta. Polis, socialtjänst, föreningar och boendegrupper ska tillsammans arbeta fram hur de unga i områdena kan skyddas från att hamna i kriminalitet.

– Det här är ett långsiktigt arbetet som ska genomföras i hela staden och det bygger på ett samarbete med samhället i stort. Det vi vill se är ett minskat utfall av normbrytande beteende bland unga. Vi hoppas på att vi kommer se ett större engagemang från samhället i stort, säger Per Erik Ebbeståhl.

Inom kort påbörjas en rekrytering av så kallade områdesteam med personal som ska arbeta lokalt. Arbetet i de fem utvalda områdena kommer att påbörja i början av september.

Läs mer om CTC här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet