Dalai lama stannar några dagar i Skåne innan han flyger vidare till Nederländerna, Tyskland och Schweiz. Foto: Gunilla Fritze

Dalai lama besöker Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Tibets andliga ledare, Dalai lama, kom vid lunchtid till Malmö.
Ett 50-tal exiltibetaner från en handfull länder, anhängare till Dalai lama och nyfikna samlades tidigt på förmiddagen på hotellet dit han anlände med sitt entourage. 

– Jag har träffat honom flera gånger tidigare och han är en förebild för oss, säger Jamyang Choedon, ordförande i Tibetan Community in Sweden.
Hon säger att Dalai lama framför allt är en andlig ledare och en förebild för många, inte bara för tibetaner.

– Han är en snäll man och jag är döpt efter honom, säger Tenzin Lodoe Choedon, 15 år, som rest med sin mamma och tvillingsyster till Malmö för att träffa Tibets andliga ledare.

Snabbvisit i Skåne

Dalai lama är inbjuden till Malmö av biståndsorganisationen IM, Individuell människohjälp, och ska stanna några dagar i Skåne innan han flyger vidare till andra städer i Nederländerna, Tyskland och Schweiz.

– De flesta exiltibetaner i Europa bor i Schweiz. I Sverige är vi 151 personer så vi är en liten grupp, säger Jamyang Choedon.

I morgon, onsdag, ska Dalai lama tala inför en betalande publik om hur alla kan bidra till att skapa lyckligare och mer fredligare samhällen.

1989 fick Dalai lama Nobels fredspris för sin icke-vålds-kamp för ett fritt Tibet.

Dalai lama är 83 år och hans dopnamn är Tenzin Gyatso. När han var sex år började hans munkutbildning i Tibet.
1950 invaderade Kina Tibet och efter ett uppror mot det kinesiska styret 1959 tvingades Dalai lama fly. Han har levt i exil i Indien sedan dess.
2011 skrev Dalai lama till Tibets exil-regering i Dharamsala i Indien att han inte längre vill vara en politisk ledare för Tibet utan enbart utföra andligt arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet