Operasångaren Fredrik Hagerberg och kompositören Jonatan Sersam hyllas efter lördagens premiär på ”Tinget”. Foto: Hans Larsson/SVT

Dalby har fått en egen opera

Publicerad

Nyskrivna svenska operaföreställningar är en sällsynthet. Särskilt om de utspelar sig i Dalby – och får sin premiär på orten

– Jo, det måste vara unikt. För mig som Dalbybo kom det dock ganska naturligt, skrattar Niklas Hansson, regissör och librettist bakom föreställningen Tinget.

Verkets titel syftar på det gamla tingshuset i Dalby, som förutom att utgöra scen för helgens fyra föreställningar också är platsen där allt utspelar sig. I centrum står mötet mellan en dödsdömd 1800-talskvinna (Ellinor Ingvar Henschen) och en nutida man (Fredrik Hagerberg).

Musiken har komponerats av Jonatan Sersam som även dirigerar.

– Det känns bra att äntligen få möta publiken. Vi hade räknat med åtta åskådare, som var vad tidigare restriktioner medgav. Att plötsligt få ha 50 personer i publiken känns om ett rejält uppsving, menar Jonatan Sersam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.