Lena Eskilsson, vice dekan vid samhällsvetenskapliga fakulteten i Lund.

Dålig handstil ska inte längre kugga studenterna

Publicerad

Med digitala tentor spelar inte eländig handstil någon roll för den som rättar svaren. Papper och pennor – och därmed risk för svårtydda svar – finns kvar på landets universitet. Men digitala tentor är på frammarsch.

Januari 2018 är det dags för Lunds universitets pilotprojekt. Alla fakulteter har då möjlighet att delta i det tre terminer långa projektet och studenter har varit drivande för att få ett alternativ till papper och penna.

– De tycker att det är otidsenligt att sitta i en sal med papper och penna. De tilltalas också av att svaren blir helt anonyma för den som ska rätta, och så kan studenterna sitta och jobba med sina svar på ett sätt som de är vana vid, säger Lena Eskilsson, vice dekan vid samhällsvetenskapliga fakulteten och ordförande i styrgruppen för digital examination, till Sydsvenskan.

Hon berättar om kollegor som tycker att det kan vara svårt att se vad som står eftersom det finns studenter med svårtydd handstil. Oro för att ens handstil inte kan läsas är något som studenter i Göteborg uttryckt, berättar Maria Sunnerstam.

Omöjligt att surfa

Någon fullständig digitalisering av tentor förekommer ännu inte. Och när Lunds universitet ska testa systemet gäller det inte alla tentor.

– Vi börjar med ett urval av digitala tentor, säger Lena Eskilsson.

Systemet för digital examination innebär att studenter kan använda sina egna datorer under tentamen. Programmet ska göra det omöjligt att surfa på nätet och komma åt information på datorns hårddisk medan tentan pågår.

Svårt att teckna figurer

Även om många fördelar lyfts fram finns det några svaga punkter med digitaliseringen, förklarar Maria Sunnerstam.

– Systemet uppfyller ännu inte krav på användarvänlighet om studenter till exempel ska rita eller teckna figurer i tentor. Och så finns det alltid en risk med it-säkerhet och hackare, men det krävs mycket för att lyckas fuska. Risk för fusk med hjälp av fusklappar och mobiler finns ju kvar precis som tidigare med analoga tentor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.