Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan dammarna togs i bruk har Näsby varit förskonat från översvämningar, enligt Magnus Lindgren. Se i videoklippet hur dammarna fungerar. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Här är dammarna som ska skydda Kristianstad vid skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Skydd vid skyfall – men även hem åt insekter. Under tisdagen invigdes nya dammar i Kristianstad, som ska hjälpa områdena Näsby och Kulltorp att undvika översvämningar.

Barn som åker skridskor och hundägare som är ute och rastar sina hundar. Det är tekniska förvaltningens vision av hur området ska användas i vinter.

– Människor som bor här ska trivas och se att vi gjort något som är bra. Det hoppas jag, säger Magnus Lindgren, projektledare på tekniska förvaltningen.

Och inga översvämningar?

– Inga översvämningar. Det håller vi tummarna för.

De nya dammarna är ett samarbete mellan tekniska förvaltningen och biosfärenheten på Kristianstads kommun. Längs med dammarna planteras växter och träd och det anläggs vad man hoppas kommer kunna fungera som bon för skalbaggar, fjärilar och bin, berättar Pyret Ovesson, naturvårdsförvaltare på biosfärenheten.

Förskolebarn var med och invigde området. Se i videoklippet hur dammen ska skydda mot översvämningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.