Danmark lockade i muthärvan

Uppdaterad
Publicerad

Muthärvan på Migrationsverket i Malmö sväller. Nu visar det sig att de flesta av dom som köpte uppehållsrätter inte alls var intresserade av att bo eller arbeta i Sverige. Istället finns dom i Köpenhamn.

Sedan drygt ett halvår är två tidigare handläggare vid Migrationsverket i Malmö misstänkta för att ha sålt ett stort antal uppehållsrätter. För mellan 50 000 och 100 000 kronor per gång förvandlade de asylsökande från Afrika och Mellanöstern till arbetssökande EU-medborgare med hjälp av falska bulgariska pass.

Nu visar det sig att dom flesta som mutade sig till tillstånden inte alls var intresserade av att få stanna i Sverige. Istället var deras mål hela tiden att bo i Köpenhamn. Det skriver Sydsvenskan.

Uppehållsrätter till salu

Åtal efter sommaren

Därför har nu dansk polis kopplats in i ärendet. Där har man sen länge arbetat med liknande fall där utländska personer fått uppehållstillstånd med hjälp av falska pass.

Den danska kopplingen gör att utredningen drar ut på tiden. Som det ser ut nu kommer åtal mot dom misstänkta i Sverige först efter sommaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppehållsrätter till salu

Mer i ämnet