Danmarks statsminister Mette Frederiksen (i mitten) på direktsänd presskonferens meddelar nya åtgärder på grund av coronaviruset. Foto: DR

Akuta åtgärder i Danmark: Stora delar av det offentliga stängs ner

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks statsminister Mette Frederiksen höll på onsdagskvällen en presskonferens med anledning av spridningen av coronaviruset i landet. Hon utfärdade en mängd åtgärder bland annat kommer skolor att stängas och offentliganställda skickas hem från sina arbeten.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen höll på onsdagskvällen en direktsänd presskonferens med anledning av spridningen av coronaviruset i Danmark.

I Danmark har 514 personer smittats. Tio personer är inlagda och två har drabbats av kritiska symptom.

Coronapandemin

Nu genomför den danska regeringen med Mette Frederiksen en rad åtgärder för att stoppa spridningen av viruset.

Bland annat stänger man alla offentliga skolor och förskolor från och med måndag.

– Vi uppmanar alla som kan att hålla sina barn hemma, säger Danmarks statsminister Mette Fredriksen på presskonferensen.

Också offentliganställda som inte arbetar på kritiska poster skickas hem. Alla kulturinstitutioner kommer att hålla stängt de närmsta två veckorna och dessutom uppmanar man föreningar och trossamfund att göra det samma.

Max 100 personer i folksamlingar

Från och med måndag så förbjuder danska regeringen att folksamlingar på över 100 personer samlas, skriver Danmarks radio på sin hemsida.

Hon påpekar också att landet inte står inför någon livsmedelskris och uppmanar folk att inte hamstra mat.

–  Vi har en folkhälsokris och det är vi själva som avgör hur vi ska ta oss igenom den, säger Mette Fredriksen.

Justitieminister Morgan Johansson (S) utesluter inte att Sverige skulle kunna införa liknande åtgärder. 

– Det ska man inte göra i det här skedet. Det är svårt att veta hur utvecklingen går. Vi följer detta dag för dag och får vi in nya rekommendationer och nya beslut som våra expertmyndigheter tycker att vi ska ta då kommer regeringen att göra det med stor skyndsamhet på samma sätt som vi har gjort här i kväll, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet