Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet beskriver deltagarna i workshopen på Skånes Dansteater hur dansandet hjälper dem. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Här dansar Parkinsonpatienterna i Malmö: ”Är överlägset”

Publicerad

Det är hög musik i högtalarna. Alla reser sig upp och dansar. Några har haft Parkinson länge, i över 20 år. Andra har nyligen fått diagnosen.

– Är man stel på morgonen tänker man jag ska inte gå dit. Men så gör man det och det ångrar man inte, säger Katarina Alfredsson, deltagare i Skånes Dansteaters workshop för personer med Parkinsons sjukdom.

Konceptet kommer från USA och har kopierats av Skånes Dansteater i Malmö. Det krävs ingen tidigare danserfarenhet. Rörelserna och tempot är anpassade efter deltagarnas förmågor.

– En deltagare sa att jag fick en känsla av att jag vill leva längre och då blev jag oerhört glad och rörd, säger Laura Lohi, dansare och instruktör på Skånes Dansteater i Malmö.

Behövs mer forskning

Det pågår forskning för att hitta ett botemedel mot Parkinsons sjukdom. I dag finns inget sådant men det finns metoder som kan göra livet lite lättare för de som har sjukdomen, som att dansa.

– Humöret mår bättre när man är här. Det är så många som är glada och då blir man själv också glad, säger Susanne Lundvall.

Hon har haft sjukdomen i över 20 år och fick diagnosen innan fyllde 40, vilket är ovanligt. De flesta är över 55 år.

– Jag önskar att det skulle vara mer forskning om Parkinson, framför allt kring de som får sjukdomen när de är unga, säger Susanne Lundvall.

Parkinson är en kronisk neurologisk sjukdom som försämrar rörelseförmågan. Dans är ingen mirakelkur som gör att de blir friska men det finns andra positiva effekter och det syns i glädjen på dansgolvet. Inte minst när James Brown sjunger ”I Feel Good”.

Titta själv i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.