Dansk minusränta skapar nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Den danska nationalbankens sänkning till minusränta, har skapat fler nya jobb i grannlandet. Den danska arbetsmarknaden kan gynna Sverige, var ett av budskapen på den Öresundskonferens som hölls i börshuset i Malmö idag.

– Räntesänkningen gynnar dansk ekonomi, och vi kan redan se att jobben blivit fler. Det påverkar även den svenska sidan positivt, menar Britt Andresen på Öresundsinstitutet.  

Det är framförallt den danska service- och tjänstesektorn som växt under 2014. När den danska nationalbanken för en dryg veckan sänkte räntan till historiska minus 0,5 procent,  förlängde man med största säkerhet trenden, att det skapas fler jobb i framförallt Köpenhamnsområdet. Efter ett par magra år ökade antalet jobbande svenskar i Danmark med 29 procent under 2014.  

– Hela Öresundsregionen mår bra av att arbetsmarkanden blir bättre. Kan vi dessutom se att folk börjar använda bron mer så är det väldigt positivt, säger Fredrik Åberg, regionchef på Den norske Bank i Malmö.

Effekter av en ränta på minus 0,5 procent i Danmark kan leda till:

  • Fler investeringar i Danmark
  • Fler jobb skapas
  • Utbytet med Sverige ökar när fler svenskar söker sig till Danmark, och framförallt Köpenhamn för att jobba.
  • Aktiviteten på bostadsmarknaden ökar när det blir lättare att låna pengar. 

Huvudanledningen till sänkningen av räntan är att hålla den danska kronan nere i värde i förhållande till Euron, dit danska kronan är knuten. Samtidigt varnar de flesta som Sydnytt pratat med för andra typer av avgifter framöver, ifall minusräntan blir långvarig.

– Det kan bli avgift på till exempel sparkonton. Sen måste man fundera på om det ska vara helt gratis att låna pengar. Det är ingen normal situation och kan få konsekvenser på längre sikt, säger Fredrik Åberg, på Den norske Bank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.