Flytten av muddermassor inleddes i januari, men tar nu en planerad paus fram till hösten. Foto: Patrik Cegrini/SVT

Dansk öppning för alternativ till dumpning

Uppdaterad
Publicerad

Att förorenade muddermassor dumpas i den danska delen av Öresund har väckt hård svensk kritik. Nu öppnar Danmarks transportminister för att undersöka alternativa lösningar.

– Alla undersökningar jag har sett pekar på att det inte finns grund till oro, men jag anser ändå att det är viktigt att lyssna på kritiken och den oro som dryftats, för det längre perspektivet, säger transportminister Trine Bramsen (S).

De delvis förorenade muddermassorna grävs upp från havsbotten utanför Köpenhamn inför bygget av den konstgjorda halvön Lynetteholm och dumpas sedan på två ställen i Kögebukten, inte långt från den svenska gränsen.

Lynetteholm

Platser döms ut

Flytten av muddermassor inleddes i januari, men tar nu en planerad paus fram till hösten. Under pausen vill transportminister Trine Bramsen (S) se en undersökning av alternativ för omhändertagandet av muddermassor.

– Jag vill inte föregripa vilka lösningar det kan vara, men jag förväntar mig självklart att det kan vara en rad olika alternativ som går att använda, säger hon.

Den konstgjorda halvön Lynetteholm har väckt kritik från naturskyddsorganisationer i Skåne.

Om hon får tillräckligt stöd från andra partier kan undersökningen genomföras av det kommunala bolaget By & Havn, som kan få några månader på sig att ta fram alternativ. Bramsen tror inte att det skulle fördyra projeketet och inte heller fördröja färdigställandet av den konstgjorda ön, som ska vara klar 2035.

Turerna kring Lynetteholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lynetteholm

Mer i ämnet