IS-medlemmar reser sin flagga på en kulle utanför Kobane i Syrien. Bilden är från 2014, och tagen från den turkiska sidan av gränsen. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Dansk Syrienkrigare häktad för landsförräderi

Uppdaterad
Publicerad

En 29-årig dansk som rest till Syrien för att delta i strider sitter häktad för landsförräderi, rapporterar tidningen Berlingske. Det skulle vara första gången på över 70 år som någon ställs inför rätta för brottet.

Den i dag 29-årige mannen åkte till Syrien 2013. Där ägnade sig han bland annat åt att skjuta prick på bilder av de danska politikerna Naser Khader och Anders Fogh Rasmussen, karikatyrtecknaren Kurt Westergaard och den islamfientlige debattören Lars Hedegaard, en händelse som filmades och fick spridning på internet.

Lämnades ut till Danmark

Efter fyra år i inbördeskrigets Syrien sårades mannen i ett bombangrepp. Med hjälp av smugglare lyckades han ta sig till Turkiet tillsammans med sin fru och parets två barn. Väl i Turkiet greps han, och lämnades två år senare ut till Danmark.

Häktad för landsförräderi

29-åringen är sedan tidigare misstänkt för terrorbrott, men är sedan den 22 juni även häktad för landsförräderi, visar domstolshandlingar som Berlingske tagit del av. Om landsförräderi blir en åtalspunkt i den kommande huvudförhandlingen är det första gången på över 70 år som en person i Danmark ställs inför rätta för det brottet.

Ny lag

Tekniskt sett rör det sig dock om en ny lag, då den tidigare rubriceringen snarare gällde förräderi till förmån för en annan stat, som då danskar kollaborerade med Hitlertyskland under den nazistiska ockupationen. En ny förräderilagstiftning trädde i kraft i december 2015 för att även omfatta jihadister som stridit för IS eller andra extremistgrupper i Syrien.

Mannen nekar till alla anklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.