• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Pandan Xing Er som är på väg till Danmark äter bambu inför resan. Foto: Foto: TT

Nu råder pandafeber i Danmark – men gåvan från Kina ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen anländer de kinesiska pandorna Xing Er och Mao Sun med flyg till Köpenhamn.

Pandorna är en gåva till drottning Margaretha och Köpenhamns zoo från staten Kina. Om man nu kan kalla ett 15-årigt hyresavtal på en miljon dollar om året för en gåva...

Kritiker med Dansk folkeparti i spetsen har ifrågasatt uppgörelsen, med beskyllningar om att den danska regeringen lagt sig platt för den kinesiska diktaturen. Anklagelserna handlar bland annat om att Danmark ska ha tonat ner sin tidigare kritik mot Kinas annektering av Tibet för att få låna de attraktiva pandorna.

Xing Er och Mao Sun anländer Kastrup Copenhagen Airport vid 18.45 på torsdagen och förs sedan till djurparken Zoos nyinrättade pandahägn, som kostat 225 miljoner danska kronor att anlägga. Där väntar en veckas välförtjänt vila inför den storstilade invigningen av hägnet torsdag 11 april i närvaro av bland andra HKH kronprinsessan Mary.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.