Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michael Ciric-Friis är en av de danskar som tar färjan till Helsingborg för att köpa svenska cigaretter. Foto: Tv2 Kosmopol

Danskar vallfärdar till Sverige – i jakt på billiga cigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Fler danskar köper cigaretter i Sverige när den svenska kronan blir allt svagare. Nu vill den danska branschorganisationen De Samvirkende Købmænd begränsa handeln.

Skatten på cigaretter i Danmark har ökat de senaste åren. Det innebär att ett paket idag kostar i genomsnitt 60 danska kronor, medan det i Sverige kostar 40 danska kronor.

Den danska tv-kanalen TV 2 Kosmopol har pratat med flera svenska livsmedelsbutiker, som alla rapporterar en ökning av försäljningen av cigaretter samtidigt som de upplever ett ökande antal danska besökare.

”Åker över igen”

Michael Ciric-Friis är en av de danskar som tar färjan till Helsingborg. Han tänker handla cigaretter så han klarar sig.

–  Åtminstone tillräckligt för nästa gång vi åker. Med andra ord, mellan fyra och fem limpor. Sedan åker vi bara över igen när det tar slut, säger Michael Ciric-Friis.

Irriterar danska handlare

Jannick Nytoft, direktör för Danske Samvirkende Købmænd, ser att handeln har en negativ påverkan för danska handlare.

– Det är 15 miljarder kronor, som annars hade kunnat läggas i danska butiker. Det är en sak är att mina medlemmar tappar intäkter, och det beklagar vi naturligtvis, säger direktören och fortsätter:

– Men det är också det danska samhället och den danska statskassan som förlorar pengar. Så det är färre jobb och färre kronor för annan välfärd och hälsa som tyvärr går med gränsöverskridande handel i allmänhet, säger Jannick Nytoft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.