Nu vet forskarna varför svettiga personer oftare blir myggbitna Foto: TT

Därför blir svettiga personer ofta myggbitna

Uppdaterad
Publicerad

Nu har forskare vid bland annat Lunds universitet upptäckt orsaken till att myggor lockas av svettiga kroppar.

I samarbete med amerikanska forskare har nu forskare vid biologiska institutionen i Lund upptäckt varför svettiga personer oftare blir myggbitna. Forskningen visar att honmyggor förlitar sig på värme, fukt och kroppslukt i sin jakt på blod och de identifierar mjölksyra, en komponent i svett och en lukt som myggorna attraheras av. Resultaten publiceras i tidskriften Current Biology.

Forskarna har identifierat doftreceptorn på gulafebernmyggan och genom att störa myggorna doftigenkänning så han man lyckats minska myggornas aptit för mjölksyra.

Mer effektivt myggmedel

Marcus Stensmyr, forskare vid biologiska institutionen i Lund, tror att upptäckten kan bli ett steg mot mer effektiva myggmedel.

– Genom att tillsätta dofter som maskerar lukten av mjölksyra kan människor ”försvinna” ur myggornas synfält, även när de svettas. Jag hoppas att detta leder till att vi inom fem år har en produkt som är baserad på denna forskning. säger Marcus Stensmyr.

Målet är att utveckla en doft som skyddar människor mot myggbett och därmed mot sjukdomar som malaria, gula febern, denguefeber och zikaviruset. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer