På fritidsgården Gummifabriken i Skurup droppar tjejerna in en efter en. Utanför ligger vintermörkret kompakt, men snart står en tapper skara samlad och stämmer upp i sånger om juleljus.
Det är flera framträdanden som ska göras runt den trettonde december, så sången måste sitta perfekt. Bland annat ska tåget besöka äldreboenden och företag. Kjell Sjöstedt från den lokala Lionsklubben myser i soffan.
– Det är så fint, och kommer glädja så många, säger han.
Men när han pratat med sina övriga klubbvänner runt om i Skåne är bilden betydligt dystrare.
– I Ystad har de fått ställa in i år. I Simrishamn har de också haft problem. Tomelilla och Sjöbo har lyckats få ihop, men visst är det svårt, säger Kjell Sjöstedt.
Har inte tid
Mitt på torget i Ystad står korvförsäljaren Jannis Björklund och tittar ut över torget. Han är ledsen över att det inte blir något Luciaframträdande vid den stora julgranen i år.
– Det är tråkigt, jag kommer verkligen sakna det, säger han.
Men samtidigt är han inte förvånad över utvecklingen, eller vad den beror på.
– Det är stresset. De är för uppstressade, resonerar Jannis.
Ett besök på en av stadens gymnasieskolor ger honom rätt. Så gott som samtliga ungdomar vi pratar med säger att de helt enkelt har för mycket att tänka på för att få plats med luciatåg i kalendern.
– Det är så mycket i skolan, jag tror det är därför. Och så vill man kanske vara med i någon sport och hinna träffa familj och vänner. Och ta det lite lugnt också, säger Emma Fridh, som går estetisk linje.
Beskeden från ungdomarna gör de ystadbor vi pratar med nedstämda.
– Har de inte tid? Säger de det? undrar Ingrid Andersson, som är en av dem som tycker luciatraditionen är viktig att bevara.
Så här gick det till när Stockholms lucia skulle utses 1954.
Fokus på tåget istället för Lucia
På Gummifrabriken i Skurup kom uppsvinget för luciatåget förra året, då ledarna tänkte i lite nya banor.
– Vi visste ju att TV-programmet Idol var väldigt populärt, så vi funderade över om man kunde göra det lite mer som en audition. De fick komma hit och sjunga framför en jury och så, berättar fritidspedagog Hanna Svensson.
Det är hon som tillsammans med fritidsledaren Jenni Gröneng leder körövningarna. Tillsammans har de varit ute på skolorna för att locka intresserade. En av ambitionerna har varit att ta bort stämpeln på lucia som en högtid där det handlar om att rösta fram snyggaste tjejen.
– Vi ville lägga fokus på själva tåget istället, hela luciatåget, säger Jenni Gröneng.
Handlar om gemenskap
Tjejerna har avslutat dagens övning och äter pizza tillsammans. Och just detta, att träffas och ha kul, kan vara en av nycklarna.
– Det handlar om gemenskap, Man sammansvetsar ungdomar som aldrig träffats innan, säger Hanna Svensson.
Som tips till andra orter som saknar sina luciatåg ger de även rådet att samverka. I Skurup är det gemensamma ansträngningar mellan tre olika organisationer som gett resultat. Fritidsgården Gummifabriken, Lions och Svenska kyrkan.
Och så uppmanar de att lyssna på vad ungdomarna själva vill göra.
– Ofta är det ju vi vuxna som har en bild av hur allt ska vara. Men ungdomarna kanske tycker något annat, säger Jenni Gröneng.
Är det en hint om att ert luciatåg kommer innehålla överraskningar?
– Det tänker vi inte avslöja, säger Hanna Svensson.