Hotade språk: Louisa från Malmö sjunger på ladino

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige finns bara några få personer som talar ladino, ett hotat judiskt språk som är närbesläktat med spanska. Malmösångerskan Louisa Lyne talar inte språket, men sjunger på både ladino och jiddisch över hela världen. På så vis hoppas hon hjälpa till att rädda de båda hotade judiska språken undan glömskan.

Louisa från Malmö har inte själv judisk bakgrund men gör tillsammans med sin grupp ”Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye” musik på de två urgamla språken.

Ladino och jiddisch betraktas som hotade språk av UNESCO.  Perioden 2022-2032 har av FN utropats som det Internationella Decenniet för Inhemska språk. Detta för att uppmärksamma den kritiska situationen för många inhemska språk runt om i världen.

Ladino och jiddischutbildning i London

Louisa berättar att hon började sjunga på jiddisch trots att hon inte förstod ett ord. Hon tyckte bara att det tyskklingande språket var så vackert. Sedan kom hon i kontakt med ladino, ett annat judiskt språk som är närbesläktat med spanska.

Det ledde fram till studier, både kring musik och de två språken, på Jewish Music Institute i London.

– Jag tycker det är viktigt att fortsätta sjunga, för att folk ska få fortsätta höra dessa fantastiska språk och kunna möta kulturen, säger Louisa Lyne.

Förvånade israeler

Hon berättar att israeler blev förvånade när de såg en svensk kvinna sjunga på gamla judiska språk. 

– I Israel har jag varit i flera gånger och spelat. De tittade på mig och bara frågade ”But why?”

Hon skrattar åt minnet och fortsätter:

– De tycker att det låter om mormors och morfars gamla språk.

Se när Louisa Lyne vinner en tävling i Mexico City:

Vad är ladino och jiddisch?

Ladino, även känt som judeo-spanska, är ett minoritetsspråk som mest talas av sefardiska judar som förvisades från Spanien 1492. Idag talas det mestadels i Israel, Frankrike, USA och Turkiet av sefardiska judar. Språket kommer från 1400-talets gamla spanska dialekter. Det är influerat av olika språk, bland annat franska och turkiska. Idag uppskattas den sefardiska befolkningen till 150 000 globalt men bara några tusen av dem kan språket. Enligt en ladinoexpert som pratar med SVT, finns det idag mindre än fem ladinotalande personer i Sverige.

Jiddisch är ett judiskt språk, som har sin grund i tyska men det är också influerat av slaviska språk och hebreiska. Jiddisch skrivs med hebreiska tecken. Idag finns det uppskattningsvis 1-2 miljoner jiddischtalande i världen, men enligt jiddischexperten Salomon Schulman i Sverige kan bara några hundra personer jiddisch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.