Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till nätverket med thailändska kvinnor bjuder Lunds kommun in gäster – den populäraste har varit polisen. Foto: Anna Palmgren/SVT

Därför startade Lunds kommun ett nätverk för thailändska kvinnor

Publicerad

Många salonger för thaimassage säljer också sexuella tjänster – så ser det ut nationellt. Därför valde Lunds kommun att starta ett nätverk med de lokala salongsägarna. Där får de bland annat lära sig hur gör man en polisanmälan.

Under 2022 inledde Lunds kommun ett arbete med att kartlägga förekomsten av prostitution och människohandel. Utifrån det startades nätverket för kvinnor som jobbar på thaimassagesalonger.

– Vi visste att det finns en utsatthet. De här kvinnorna jobbar i stor utsträckning ensamma, säger Jennie Göransson Skarp, socionom på kommunen.

Kvinnorna bekräftade bilden av att de ofta får frågan om sexuella tjänster.

Bjuder in samhällsaktörer

Nu har kvinnorna som vill fått skriva på ett kvalitetslöfte om att de inte säljer extratjänster. Under träffarna bjuder kommunen även in olika myndigheter. Detta har varit uppskattat då kvinnorna menar att viss information saknas på thailändska. På plats finns tolk.

Men exakt hur utbrett det är att thaimassagesalonger i Lund säljer sexuella tjänster vill kommunen inte uttala sig om.

Sedan kommunen började kartläggningen har de gjort flera insatser. På ett år har de gått från noll till 30 ärenden som rör personer som misstänks vara utsatta för människohandel eller prostitution, enligt kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.