Danska lokförare strejkar, men det är inte facket, Dansk Jerneforbund, som organiserar strejken.

Därför strejkar lokförarna

Uppdaterad
Publicerad

De danska lokförarna strejkar på måndagen eftersom de menar att DSB har gjort sig av med flera fackligt aktiva på företaget inför löneförhandlingarna. Fel menar DSB och danska Järnvägsförbundet står inte bakom strejken.

Orsaken är att danska lokförare strejkar, men det är inte facket, Dansk Jerneforbund, som organiserar strejken. Förbundet uppmanar på sin hemsida lokförarna att återgå till arbetet.

Arbetsgivaren, tågbolaget DSB, hävdar att facket ändå har ett organisationsansvar och vänder sig nu till domstol.

”Det är beklagligt att våra kunder tas som gisslan i en avtalsstridig arbetsnedläggelse”, säger DSB:s administrativa direktör Flemming Jensen i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till konflikten är att DSB i slutet av 2017 gick med i Dansk Industri och sedan sade upp de lokala avtalen om arbetstid, skriver Ritzau.

DSB anklagar facket för att inte medverka till att skapa ro kring de förhandlingar som pågår om nya avtal och hävdar att Dansk Jerneforbund genom sin retorik bidragit till att lokförarna lagt ner arbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer