Dawit Isaaks dotter har hopp om pressfriheten

Publicerad

Den 3 maj varje år firas pressfrihetens dag, eller världsdagen för pressfrihet, som är FN:s officiella namn på dagen. För Dawit Isaaks dotter, Betlehem Isaak, är det en dag där känslorna rör sig mellan hopp och sorg.

Malmöbon Betlehem Isaak beskriver hur varje dag de senaste 18 åren har varit en kamp mot förtrycket av pressfriheten. Sedan 2001 hålls hennes pappa, Dawit Isaak, fängslad i Eritrea utan rättegång eller att någon formell anklagelse riktats mot honom.

Han greps efter att tidningen han var delägare i hade publicerat ett upprop med krav på demokratiska reformer i Eritrea.

– Jag är alltid orolig över hans hälsa och hur han mår, säger Betlehem Isaak.

”Vi i familjen håller fallet levande”

Hon har inte hört av sin pappa sedan 2005 men hon är fast övertygad om att han fortfarande lever.

– Vi i familjen håller fallet levande och de svenska myndigheterna, i synnerhet Utrikesdepartementet, gör så gott de kan.

Känslan inför pressfrihetens dag är sorg blandat med hopp.

– Vi kan se pressfriheten inskränkas runt om i världen där journalister inte får göra sitt jobb, även i Europa. Det är viktigt att en dag som denna får synas och höras. Jag tror på att den här världen kan bli mycket bättre på att värna pressfriheten, journalistiken och journalister. Utan en stark fri press så fungerar inte demokratin, så är det bara, säger Betlehem Isaak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.