Foto: SVT

De äter upp din gräsmatta

Uppdaterad
Publicerad

Pingborren är en typ av skalbagge som dyker upp i trädgårdar i stora svärmar runt midsommar för att lägga ägg under gräset. Men gräsmattan kan förstöras, eftersom larverna äter upp gräsets rötter.

– De lever av växtrötterna. Får man starka angrepp kan de bita av rötterna. Ju sandigare jorden är desto mer gynnsamt är det för baggarna. Det är säkert mer vanligt i östra Skåne, men de kan finnas var som helst, säger Mattias Larsson, insektsforskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Pingborren har bara ett par veckors svärmning, främst runt midsommar. Dess latinska namn ”Amphimallon solstitialis” betyder sommarsolstånd och syftar på perioden när de lägger ägg.

– Jag har massor i min gräsmatta, de kommer ut på kvällarna och svärmar kring äppelträden. Där kommer honor och då jagar hanarna dem, säger Mattias.

”Kan ibland lyfta torvarna”

I vissa trädgårdar kan de lägga så många ägg att larverna sedan förstör gräsmattan. Den tillhör gruppen skalbaggar och förutom pingborrar dyker även trädgårdsborrarna upp runt den här tiden på året och även deras larver äter rötterna.

– Gräsmattan dör av fläckvis och man kan ibland lyfta torvarna. Har man riktiga problem kan man köpa preparat med nematoder och det tar död på larverna, säger Mattias Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.